به گزارش روابط عمومی شرکت مدیریت شبکه برق ایران، این سند برای اولین بار در سال 93 توسط معاونت برنامه ریزی و نظارت بر امنیت شبکه در این شرکت به انتشار رسید و برای اجرا در اختیار شرکت های برق منطقه ای قرار گرفت.
بر اساس نتایج بررسیهای انجام شده در طرح مطالعات جامع شبکه برق کشور در اوایل دهه 90، مشخص شد که تعدادی از سیستمهای حفاظتی شبکه انتقال برق دارای نقص بوده و برخی تنظیمات رلههای حفاظتی ناصحیح و فاقد فلسفه حفاظتی مشخص هستند. لذا با توجه به اهميت ايجاد وحدت رويه در طرحها و تنظيمات هماهنگ تجهيزات حفاظتي شبکه انتقال کشور و مستندسازي دانش فني حفاظت در کشور، شرکت مدیریت شبکه برق ایران تدوین نظامنامه رله و حفاظت شبکه انتقال برق را در دستور کار خود قرار داد و با استفاده از متون مراجع معتبر بینالمللی، تجربیات تحلیل حوادث شبکه انتقال و برگزاری جلسات متعدد داخلی، پیشنویس نظامنامه رله و حفاظت شبکه انتقال برق کشور تدوین و برای اخذ نظرات اصلاحی و تکمیلی در اختیار کارگروهی از متخصصان ذیربط در شرکتهای برق منطقهای و دانشگاهها قرار داده شد. سپس، این سند با ارائه در جلسات کارگروه و بحثهای تخصصی اصلاح و به تایید رسید. اولین ویرایش نظامنامه رله و حفاظت در سال 93 منتشر و برای اجرا در اختیار شرکتهای برق منطقهای قرار گرفت. با انجام برخی اصلاحات و اضافه نمودن بخشهای جدید، ویرایش دوم نظامنامه در سال 94 تجدید چاپ شد.
با استقبال گسترده صاحبنظران و کارشناسان شرکتهای برق منطقهای از نظامنامه رله و حفاظت، این سند فرصت مناسبی برای ارتقاء سطح دانش حفاظتی کشور فراهم آورد تا از طریق به اشتراک گذاشتن تجربیات متخصصان حوزه رله و حفاظت کشور، به هم افزایی مطلوبی در دانش حفاظتی دست یافت. این موضوع باعث شد بهروزرسانی نظامنامه رله و حفاظت به منظور تکمیل و پوشش مباحث جدید و انجام اصلاحات مورد نیاز بر اساس بازخوردهای بدست آمده از حوادث شبکه انتقال برق کشور با جدیت و به صورت یک روند مستمر دنبال شود. لذا ویرایش سوم و چهارم سند مذکور نیز به ترتیب در سالهای 1396 و 1397 تهیه و ابلاغ شد است.